Sosyal Bilimler Bülten #04
Sosyal Bilimler'in Gündemi
Pişmanlığın tipik bir özelliği, ister şimdi yapmamanız gerektiğine inandığınız bir şeyi yapmak olsun, ister şimdi yapmanız gerektiğini düşündüğünüz bir şeyi yapmamak olsun, ‘yanlış’ seçim yapmaktan dolayı kendinizi suçlamaktır. Bazı pişmanlıklar hafif ve geçicidir ve bu nedenle fazla kalp ağrısına neden olmaz. Ancak pişmanlığın peşinizi bırakmaması mümkündür —kendinizi suçlama, üzüntü ve sahip olabileceklerinize dair bir kayıp hissiyle tükenirsiniz. Pişmanlığın bu daha güçlü biçimiyle boğuşuyorsanız, Washington DC bölgesindeki Arlington/DC Davranış Terapisi Enstitüsü'nün kurucu direktörü ve Georgetown Üniversitesi'nde dersler veren klinik psikolog Jelena Kecmanovic'in kaleme aldığı rehber metin size pişmanlıkla başa çıkmanız ve onu yaşamınızda olumlu bir güce dönüştürmeniz için bazı öneriler sunuyor. Talha Dereci'nin çevirisiyle ❝Pişmanlıkla Nasıl Başa Çıkılır?❞
Akademik Dünyadan Gündemler
#01 Haber raporları ve çevrimiçi yorumlar, TikTok gibi sosyal medya uygulamalarının geleneksel erkeklik kavramlarına meydan okumada önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Videolarında takı takan ve dans eden erkek içerik oluşturucular, sosyal ve ana akım medyada cinsiyet uyumsuzluğuna doğru daha geniş bir değişimin simgesi olarak görülüyor. Bu videolar hegemonik ideallerden uzaklaşan bir hareketi mi temsil ediyor? Toronto Üniversitesi'nden Jordan Foster ve Jayne Baker, TikTok'un en çok takip edilen 43 erkek içerik oluşturucusunun 205 TikTok videosunun görsel içerik analizine dayanarak, platformdaki erkeklik temsillerini inceliyor. Melez erkeklik kavramından yola çıkarak, TikTok yaratıcılarının geleneksel erkeklik kavramlarına hem meydan okuduklarını hem de güçlendirdiklerini, yaygın olarak kabul gören kalıpları ve cinsiyet normlarını altüst ederken aynı zamanda erkeklerin kaslarının, çekiciliğinin ve seksüel cüretinin önemini pekiştirdiklerini tespit etmişler. Bulgular, sosyal medyanın toplumsal cinsiyet, ırk ve cinsellik çizgisinde eşitsizliğin yeniden üretilmesinde oynadığı rol ve çevrimiçi alanlarda güzelliğin sembolik ve maddi olarak nasıl ödüllendirildiği de dahil olmak üzere daha geniş bir tartışmaya katkıda bulunmaktadır.
#02 Institut de Recherche pour le Développement'da araştırmalarını sürdüren antropolog Romain Simenel çalışmasında, kültürel aktarım ve doğa deneyimi arasındaki bağlantıları sorgulama perspektifinde, hayvan sesi ikonikliğinin çocukların iletişim becerilerinin gelişimi ve dünyaya ilişkin ilk bilgi ve temsillerinin detaylandırılması üzerindeki etkisini analiz etmeyi önermektedir. Biri gündelik yaşamdan, diğeri ritüelden olmak üzere farklı bağlamlarda, Güney Fas'taki Aït Ba'amran kabileleri ve Peru Amazonları'ndaki Quechua popülasyonları olmak üzere iki örnek, hayvan seslerinin taklit edilmesinin yetişkinler ve bebekler arasındaki sözlü iletişim gelişimi ve dünya kompozisyonlarının aktarımı için ilk çerçeve olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
#03 Amerika Birleşik Devletleri'ndeki dini/manevi topluluklar, sosyal düzene ve sosyal adalete yönelik ilerlemeye verilen göreceli değerde önemli farklılıklara sahiptir ve dini/manevi liderler bu değerlerin teşvik edilmesinde etkili bir rol oynamaktadır. Bu farkındalık, ilahiyat eğitiminin öğrenci yetiştirme sürecini gözden geçirmesi ve onları giderek çeşitlenen bir sosyal dünyaya ve daha geniş toplulukları içindeki sosyal eşitsizliklere hitap edecek şekilde donatması çağrılarına yol açmıştır. Sağcı otoriterlik; sosyal düzen tercihi ve çeşitli önyargı biçimleriyle ilişkilendirilme eğilimindedir ve prososyal tutum ve davranışlarla olumsuz ilişkilidir. Bununla birlikte, sağcı otoriterlik ile sosyal adalete bağlılık ve merhamet gibi prososyal yapılar arasındaki ilişkileri inceleyen sınırlı sayıda araştırma bulunmaktadır. Bethel Üniversitesi'nde psikoloji doçenti Peter Jankowski'nin baş yazarı olduğu çalışma, Kuzey Amerika'daki 18 Hristiyan ilahiyat fakültesinden yüksek lisans öğrencilerinin iki buçuk yıllık eğitimleri boyunca sağcı otoriterlik, sosyal adalete bağlılık ve merhamet arasındaki boylamsal ilişkileri araştırmıştır. Boylamsal veri analizi, sağcı otoriterliğin ilk zaman aralığında sosyal adalete bağlılık ve merhamet üzerinde olumsuz bir etki yarattığını ve bu etkinin zamanla azaldığını göstermiştir. Sonuçlar ayrıca sağ kanat otoriterlik ile sosyal adalet bağlılığı arasında karşılıklı bir süreç olduğunu göstermiştir. Pratik çıkarımlar, sağcı otoriterliğin azaltılmasını hedefleyen müdahalelerin sosyal adalet bağlılığını ve merhameti artırma potansiyeline ve sağcı otoriterliği azaltmak için daha fazla sosyal adalet bağlılığını hedefleyen müdahalelere odaklanmıştır.
Sosyal Bilimler Müzik
Sosyal Bilimler‘de yeni bir müzik listesi.
Albümün Adı: We Won't Let Our Worries Dictate Who We Are
Albümün Süresi: 58 Dakika, 46 Saniye (15 Parça)
Albümün Açıklaması: “My time is now, my time is now / Although we're tongue-tied and breathless / We won't let our worries dictate who we are” [Benim zamanım şimdi, benim zamanım şimdi / Dilimiz tutulmuş ve nefesimiz kesilmiş olsa da / Endişelerimizin kim olduğumuzu belirlemesine izin vermeyeceğiz] —Miles Kane
Albüm Kapak Resmi: Mohamad Krizan
Listeyi Spotify üzerinden dinleyebilirsiniz.
Eski Müzik Listeleri
Sosyal Bilimler Duyuru
❝Mezarcı❞ oyunu, Şişli Tiyatrosu'nda sahnelenecek, tavsiye ediyoruz!
Sisli ve puslu bir kasabanın mezarlığında bir mezarcı… Bir zamanlar kasabanın ileri gelenleri ile birlikte bekliyor. Bizleri; hayatı kazmaya, tabutları çakmaya, burayı ve öteyi, önceyi ve sonrayı, varoluşumuzun boşlukta asılı duran tüm kiplerini, zaman ve mekândan azade bir biçimde birlikte düşünmeye davet ediyor. Bir kasaba mezarlığının mezarcısının gözünden ölüme ve yaşama aynı zamandan ve aynı yerden bakma denemesi…
Usta oyuncu Erdem Topuz’un oynayıp yönettiği tek kişilik oyun Şişli tiyatrosunda izleyicisinin karşısına çıkıyor.
19 Kasım 2022 Cumartesi, Saat 20:00
Yazan: Gazi Tuğrul Ertuğrul
Yöneten ve Oynayan: Erdem Topuz
Işık Tasarım: Çakıl Eyüboğlu
Kostüm Tasarım: Onur Uğurlu
Dekor Tasarım: Reyhan Günbeyaz ve Emre Özhalk
Çevirmenlik Başvurusu
Sosyal Bilimler kurulduğu günden beri gönüllük esasına göre çalışan ve içerik üreten bir web sitedir. Bu içerik üretiminin sürdürülebilirliği için süre kısıtlaması bulunmaksızın gönüllü çevirmenlerin başvurularına açıktır. Sosyal Bilimler bünyesinde çeviri yapmak isterseniz şayet:
Çevirmenden ayda en az 1 çeviri çalışması ile katkı sağlaması beklenir.
Çevirilecek metinler genellikle max. 10-15 sayfa kadardır, daha fazla sayıdaki çevirilerde çevirmene daha uzun süre verilerek çalışmanın zamana yayılarak çevrilmesi yolu tercih edilebilir.
Çeviri metni, akademik / yarı akademik bir makale olabileceği gibi gazete / internet sitelerinin yorum sayfalarındaki metinler şeklinde de olabilir.
Çevrilecek metnin içeriğini / konusunu belirlemek genel yayın yönetmenine bağlıdır. Bu seçim sırasında çeviri yapacak kişinin ilgi alanları da dikkate alınabilir.
Çeviri yapacak adaya kısa bir deneme metni gönderilir ve çevrilmesi talep edilir. Çeviri uygun görülürse aday ile çalışmaya başlanır.
Her iki tarafı da memnun eden verimli bir çalışma süreci tesis edilebilirse, genel yayın yönetmeni, temasta olduğu ve birlikte çalıştığı yayınevlerine çevirmeni yönlendirebilir ve —bir çok kez gerçekleştiği üzere— kitap çevirisi için imkân yaratabilir.
Kapatırken...
Türkiye'de sosyal bilim odaklı yayıncılık hiçbir zaman kolay olmadı, bugün de değil. Bizlere bu meşakkatli yolda destek olmak isterseniz (abone değilseniz) e-posta bültenimize buradan abone olabilir ve etrafınızdakilere bulten.sosyalbilimler.org üzerinden abone olmalarını dile getirebilirsiniz. Ve elbette Web, Twitter, Facebook, Instagram ve Telegram üzerinden bizleri takip edebilirsiniz.
Haftaya pazar görüşmek dileğiyle!